Droomsymbool: Haren

 

 

Dromen over haren komt niet zo veel voor, toch zijn er dromen waarin je eigen haar of die van anderen in voorkomen. Wanneer de droom enkel alleen over haren gaan, kan men inzichten vinden in onderstaande symbolen.

Haren zijn het symbool van persoonlijke krachten. Volgens Freud hebben haren een seksuele betekenis en staat het voor potentie of het ontbreken daarvan. Artemidoros was er van overtuigt dat kaal worden betekende dat de dromer in het waakbestaan te maken zou krijgen met verlies van vrienden, familie of bezittingen. Een weelderige haardos zou een toename daarvan symboliseren. Volgens andere uitleggers symboliseren haren kennis, psychische energie, maar ook nu weer materiële waarden. Verlies van haar zou dus verlies, vernedering en mislukkingen betekenen. Volgens oude mythologiën zouden haren magische krachten herbergen, wie dus lang en sterk haar heeft zou veel magische krachten bezitten. Wie over haren droomt zou zijn geestelijke houding tegenover zichzelf en anderen in orde moeten brengen. Het is belangrijk te onthouden of het om dun, dik, verzorgd of onverzorgd haar gaat. Ook de kleur en de lengte zijn van belang.

Betekenis haren:

Het haar vertelt heel veel: over je persoonlijkheid en je voorkomen; de manier van haardracht is dan ook heel belangrijk; zit je haar netjes gekamd of geklit, heb je kort haar of juist lang, dit vertelt hoe je je op dit moment voelt.

Lang haar staat voor innerlijke kracht en schoonheid.

Haarkleur:

 Deze haarkleuren symboliseren deze betekenissen wanneer het niet je eigen kleur haar is.

Wanneer je droomt dat je haar wit wordt, dan ben je, je oude ideeën ontgroeid. Je bent er klaar voor om nieuwe dingen te leren.

Blond haar in je droom terwijl je in het echt niet blond bent, dan duidt dit voor echte vriendschap of je vriendelijke persoonlijkheid.

Een brunette staat voor een loyale persoonlijkheid..

Rood haar symboliseert veranderingen., maar ook een vurig karakter.

Krullend haar (zeker als het lang is) staat voor verleiding.

Grijs haar is een symbool van wijsheid en inzicht. Je heb wijsheid en inzichten verworven.

Kort haar symboliseert dat je je innerlijke kracht inkort en niet optimaal gebruikt. Als je ziet dat je haar uitvalt, dan dien je goed voor jezelf te zorgen.

Wees hierin niet afhankelijk van anderen. Verzorg jezelf goed.

Haren algemeen:

Wanneer je je haren wast, dan heb je een andere houding nodig ten opzichte van een situatie of relatie. Trekt er iemand aan je haar, dan probeert die persoon op een bepaalde manier contact met je te maken of vraagt aandacht aan je. Dit staat ook voor sympathie en bescherming. Laat je extensies zetten, dan staat dit voor valse indrukken. Je neemt de ideeën en meningen van anderen over en doet net alsof ze van jezelf zijn. Wees trouw aan je eigen overtuigingen en denk zelf na.

Ga je je haar kammen, suggereert dat je behoefte om te organiseren en sorteren van je gedachten.

Knippen:

Knip je je eigen haar, dan heb je een gevoel dat je je kracht en zelfvertrouwen verliest. Ook kun je het gevoel hebben dat je jezelf probeert te onderdrukken. Het kan ook duiden dat je je denken een andere vorm geeft en een negatieve houding of negatieve gewoontes loslaat. Een andere uitleg is dat je een deel van je persoonlijkheid, gevoel, ideeën, mogelijkheden of karakter bent verloren. Knip je iemands haar in je droom, dan dring je je mening op aan anderen.

Haarassescoires

Gebruik je een haarborstel in je droom, dan dien je een situatie in je leven onder ogen te zien. Doe je dit niet, dan kan de situatie uit de hand lopen.

Droomde je dat je een klem in je haar deed, dan evalueer je een nieuw idee, kijk op iets of manier van denken. Je kunt de manier waarop je omgaat met je zelfbeeld en voorkomen aan het veranderen zijn.

Een haarlint, dan probeer je jezelf mooier voor te doen dan je bent. Deze droom kan ook betekenen dat je nu je innerlijke kracht omarmt.

Verven:

Als je in je droom je haar verft, dan laat je je leiden door je ijdelheid in plaats van je gezond verstand. Je wilt een ander zelfbeeld. Probeer een verstandige beslissing te maken. Verfde je je haar zwart, dan staat dit voor verdriet van voorbijgaande aard die samenhangt met je beslissing om een persoonlijke relatie te beëindigen omdat deze niet goed meer voor je was. Blondeerde je je haar, wees dan niet te flirterig.

Kammen:

Doe je je haar in een paardenstaart, dan bundel je je innerlijke krachten met iemand of je focust je energie op iets.

Kam of borstel je je haar, dan vertelt je dit dat je nieuwe ideeën en zienswijze aan het onderzoeken en evalueren bent. Je bent dingen op een rijtje aan het zetten in een situatie. Een andere uitleg is de bewustwording van je seksualiteit, mannelijke en vrouwelijke kracht.

Ruik je aan je haar het je over seksuele aantrekkingskracht, veranderingen, opwinding en behoefte aan seksuele stimulatie.

Raakt iemand je haar aan, vertelt het je dat je iemand op spiritueel-, ziels- en/of geliefden niveau probeert te bereiken. Verlangen naar geborgenheid, moederlijke of vaderlijke liefde zijn op dit moment belangrijk in je leven.

Vlechten

Als je droomt dat je haar in vlechten doet, vertegenwoordigt je nette en ordelijke manier van denken. Het symboliseert de vastberadenheid en een sterke mentaliteit.

Kaalheid

Zien dat je kaal wordt, vertelt je over een gebrek een zelfvertrouwen en zorgen over het ouder worden van je lichaam en geest. Een andere uitleg is dat kaalheid ook voor bescheidenheid, puurheid en persoonlijke opoffering staat. Een alternatieve uitleg is dat kaalheid staat voor het goed kunnen ontvangen van boodschappen uit het hiernamaals.

Kaalscheren betekent het verwijderen van oude emoties en het loslaten van negatieve eigenschappen of een negatieve spiraal.

© Marianne