HSP: Sensoren en waarnemingen

HSP: SENSOREN EN WAARNEMINGEN

waarneming

Hooggevoeligheid blijft altijd een onderzoek in een zoektocht naar eigenschappen, kenmerken en klachten. Op het internet is er veel algemene informatie te vinden om herkenningpunten. Toch blijft dit algemeen en gaat het niet verder dan dat. Persoonlijke ervaringen zijn mooier om te delen zodat mensen er iets mee kunnen en te weten dat zij niet de enigste zijn met sensaties van prikkelingen die eerst niet verklaarbaar waren, nu (h)erkend kunnen worden door gedeelde ervaringen.

 

HOOFD

In ons hoofd zitten de hersenen en geheugen, zo ook de ogen en oren. Door overprikkelende binnenkomende informatie kunnen hersenen overvol raken. Dat kan zich uiten in ”watten” hoofd, het gevoel alsof je hoof vol watten zit, wat niet zo is maar zo aanvoelt. Ook concentratie gebrek kan voorkomen wanneer er veel binnenkomt via gedachten, signalen en prikkels. Er kan dan een gevoel in je hoofd ontstaan alsof het een electriciteitsfabriek is, doordat je hersenen de prikkels goed moeten compenseren en onderscheiden. Ook tintelingen en/of een kriebelig gevoel is geen vreemde gewaarwording voor een HSP-er. Het gevoel afgesloten te zijn van de buitenwereld om jezelf te beschermen is niet vreemd, het is een mechanisch zelfverdediging systeem om niet te overprikkeld te raken.

 

OGEN:

Omdat de hersenen overvol kunnen raken, besturen ze dan niet meer zo goed de functie van de ogen. Daardoor kan wazigheid ontstaan, wat uit in wazig zien, dubbel zien, de letters zien dansen,  slecht lezen en duizeligheid. Men moet zich extra concentreren en inspannen om alles helder te kunnen zien. Dat kan best lastig zijn wanneer je veel moet lezen, schrijven en typen voor je werk of school. Ook autorijden kan dan best gevaarlijk worden en kan men beter de auto thuis laten. Wanneer men de ogen laat nakijken bij een opticien en de testen zijn goed, weet dat het dan aan je hooggevoeligheid ligt zodat je niet ongerust hoeft te zijn. Veel Hooggevoelige dragen dan ook een bril.

 

OREN:

Ook oren zijn sensoren voor de mens, geluid wat gehoord en ervaren wordt geven prikkels naar de hersenen. Wanneer de hersenen overbelast zijn, raken de oren uit balans wat zich kan uiten in pieptonen en oorsuizen. Ook de hogere freqentie en tonen die voor de gewone mens slecht hoorbaar is, zal het voor de HSP-er dubbel zo hard binnen komen. Van hieruit kan ook weer duizeligheid en tinnitus ontstaan wat het gehoor extra belast en verslechterd door indrukken van buitenaf, maar ook van binnenuit. Vooral wanneer men moe is door prikkels van de buitenwereld is alles heel goed hoorbaar in gebrom, gefluit en gepiep. Het is altijd verstandig om even naar de oorarts te gaan wanneer dit regelmatig terugkomt. Een bezoekje aan de audicien kan zeker geen kwaad om je oren te laten testen, zo krijgt men alle zekerheid dat er niets mis is met de oren.

 

LICHAAM:

Mensen die extra gevoelig zijn, hebben ook een extra gevoelig zenuwstelsel en lichaam. Vermoeidheid is dan ook niet gek wanneer het lichaam overbelast en gestrest is van de prikkels en signalen die binnenkomen van buitenaf, op afstand en van andere mensen, energieën  de sfeer waar je verblijft, atmosfeergevoelig zoals het Heelal en als laatste de Maan. Dat kan zich uiten in tintelingen en prikkelingen over het gehele lichaam heen. Ook lage bloeddruk is een verschijnsel die veel HSP-ers kennen, daardoor kan het gevoel ontstaan op sommige momenten alsof je van de wereld afgaat of flauwvallen. Niets is minder waar, het zijn waarschuwings signalen dat je overbelast bent, zowel geestelijk als lichamelijk. Wanneer men iets niet vertrouwt, bezoek en raadpleeg een arts zodat niets uitgesloten wordt.

 

 

Deze ervaringen zijn zowel als van mezelf als van andere HSP-ers waar ik contact mee had en mag delen.

Bron: © Marianne