HSP doorgrondt ego’s

 

HSP doorgrondt ego’s

Hooggevoelig, korte samenvatting.

Een HSPer kan…wanneer deze goed in eigen kracht staat ego’s doorgronden, dat kan voor en nadelig zijn voor een hooggevoelige. Als eerste voelt men diep van binnen hoe de ander is, zelfs zonder gesproken woorden. Je lichaam gaat tintelen, je boven -of onderbuik gaat vervelend draaien of je voelt een ‘knoop’, kippenvel of opstaande haren zijn signalen dat er iets niet klopt. Wanneer je de ander er over aanspreekt wordt er ontwijkend gereageerd, zelfs tot boosheid toe.

 

Als HSP wil je graag de ander helpen en zeggen dat je gevoeld hebt waar de ander mee zit. Dat kunnen eventueel eigenschappen zijn, die de ander niet graag ziet van zichzelf of niet wilt inzien. Situaties die aangeraakt kunnen worden die diep verborgen zitten en als ontkennend genegeerd worden. De discussie kan soms zo hoog oplopen dat er verwijten naar jou als HSP gegooid wordt, als het ware…je gevoel liegt, het klopt niet, je ziet spoken zijn veelal antwoorden die je terug krijgt. Het ego toont zich en duistere kant komt naar voren. Onaangename trekjes openbaren zich waar een HSPer dwars door heen kijkt. Narcisme, borderline en ADHD is ook niet onbekend en zal een HSPer eerder herkennen of doorzien dan de psycholoog.

 

Ook de andere kant wordt gevoeld door een HSPer, gedragen verdriet en pijn kan als een bomvolle lading door je lichaam gaan van de ander. Onverwerkte situaties, pijn en trauma’s kunnen als gevoelsbeelden door de hooggevoelige gaan en kan door de ander confrontatie te pijnlijk is om aan te gaan. Ook hierin wordt veelal gezegd….het zal je eigen verdriet wel zijn, het is jouw gevoel en niet de mijne, hoe kom je op die onzin of nosens.

 

En daar sta je dan met goedbedoelde hulp, alsof de grond onder je voeten wegzakt. Gedachten zoals ”Ben ik dan zo’n leugenaar? liegt mijn gevoel en intuïtie?”, terwijl prikkels en signalen door je lichaam gieren en je er verder niets mee kan doen. Loslaten zal je nu wel denken of zeggen, vergeten wordt dat onopgeloste of niet uitgeprate zaken de HSPer lang zal mee dragen tot het opgelost is. Ook staan rechtvaardigheid en eerlijkheid hoog in het vaandel bij een HSPer. Pas wanneer het onaangename gevoel verdwenen is, kan men weer in eigen gevoel en kracht te komen staan.

 

Bron: Marianne